søndag 8. mars 2015

"Takk" til den blåblå regjering i anledning kvinnedagen

"Takk" til den blåblå regjeringen som gir oss stadig nye grunner til å markere 8.mars og fortsatt kjempe for kvinners rettigheter!
I 2013 kunne vi feire 100 år med stemmerett for kvinner, med en ekstra festmarkering på selveste 8.mars. Lite ante vi da at de neste to kvinnedagene skulle brukes til kamp for å beholde eksisterende rettigheter.
I 2014 sa vi nei til reservasjonsrett for fastleger, i år sier vi nei til regjeringens forslag om en generell adgang til midlertidige ansettelser. En lovendring som rammer kvinnelige arbeidstakere spesielt fordi det er langt flere kvinner enn menn i midlertidige jobber.

Regjeringens forslag om å gjøre det enklere med midlertidige ansettelser er dårlig kvinnepolitikk, arbeidslivspolitikk og familiepolitikk. Forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven vil gjøre at mange vil oppleve å gå fra en trygg til utrygg jobb, der også kombinasjonen jobb og privatliv blir vanskeligere. Vi vet alle som har vært igjennom småbarnstiden, at barn blir syke i løpet av et barnehageår. Jeg misunner ikke en småbarnsmor i midlertidig jobb, som har barn nummer to med vannkopper. Vi kan alle kjenne på stresset med å være borte fra jobb flere dager i sleng. Verre er det nok om du frykter for en forutsigbar inntekt og det som bidrar til mat på bordet i tillegg. Til syvende og sist vil dette gå ut over familien, og ikke minst barna.

Økt grad av midlertidige ansettelser vil legge et større press på arbeidstakerne og gjøre det vanskeligere for folk å planlegge hverdagen. Arbeidsgivere får større adgang til å pålegge arbeid på tider som til nå har vært fritid og familietid. Mer søndagsarbeid, lengre vakter og det som kalles alternative arbeidsordninger i helse- og omsorgssektoren, rammer flest kvinner.

Denne saken og saken om reservasjonsrett viser at regjeringen har et problem med å håndtere verdi og likestillingssaker. Takket være alle de titusener av kvinner og menn som engasjerte seg i saken om reservasjonsrett, ble Høyre/Frp-regjeringen tvunget til å snu. I år har 1,5 millioner arbeidstakere i hele landet gjennomført en politisk streik mot endringer i arbeidsmiljøloven.

I anledning kvinnedagen, oppfordrer jeg alle kvinner til å gjøre et kvinneopprør mot de foreslåtte endringer og komme med følgende appell til regjeringen; Kjenn dine fjellvettregler: Vend i tide. Det er ingen skam å snu!
Gratulere med kvinnedagen, sammen er vi sterke!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar